Essi Karoliina

Ihmisen energeettinen anatomia

Mikä on kundalini? Mikä on shakti? Mitä ovat nadit? Mitä on prana?

Kun me lähdetään opiskelemaan joogaa ja tantraa vähän enemmän, me törmätään väkisinkin erilaisiin termeihin jotka voivat vaikuttaa sekavilta.

Tän postauksen tarkoitus on tuoda hieman selvennystä termistöön ja selittää selkokielellä, mitä nää sanat oikein tarkoittavat. Tässä oon keskittynyt etenkin termeihin jotka liittyvät energeettiseen anatomiaan.

Jos sulla tulee mieleen joku termi jonka haluaisit mukaan listalle, laita mulle yksärinä instagramissa @keveydentila tai sähköpostilla essi@essikaroliinak.fi 

Energeettinen anatomia

Energeettinen anatomia tarkoittaa sitä kaikkea meidän kehossa ja meissä itsessämme, jota emme voi nähdä tai koskea. Kaikki alla selitetyt termit ovat energeettistä anatomiaa.

Chakra on kenties meille kaikista tutuin. Chakra tarkoittaa energiakeskusta. Chakrasysteemejä ja teorioita on monia, mutta tunnetuin lienee seitsemän chakran systeemi. Sana chakra tarkoittaa kierukkaa, spiraalia, kehää.

Nadi on energiakanava, ja niitä ihmisellä sanotaan olevan n. 72000. Näistä kolme tärkeintä ovat Ida nadi (feminiini), Pingala nadi (maskuliini) sekä Sushumna nadi. Kun Ida ja Pingala ovat tasapainossa, energia virtaa Sushumnassa, joka nousee suoraan alimmasta chakrasta ylimpään jokaisen chakran läpi. Energiaa, joka virtaa nadeissa, kutsutaan pranaksi.

Lähes jokaisella meistä on toinen sierain aina enemmän auki kuin toinen. Silloin, kun henki kulkee paremmin oikealta, on Pingala nadi aktiivinen. Olet tällöin maskuliinissa, aktiivisessa energiassa. Vasemmalta virtaava henki on Ida, feminiini, levon ja palautumisen energia. Tää vaihtelee päivän mittaan useasti - kiinnitä joku päivä huomiota!
Prana on elämänenergiaa, joka virtaa energiakanavissamme. Prana pitää huolen kaikista toiminnoista, joita kehossa, mielessä ja ihmisessä tapahtuu. Voimme ajatella pranaa sähkönä; nadit ovat johtoja joiden läpi sähkö kulkee ja chakrat ovat kuin valokytkimiä.

Pranayama tarkoittaa harjoituksia, joilla voimme kontrolloida ja tasapainottaa pranaa ja näin hallita energioitamme.

Shakti tarkoittaa kosmista feminiinistä alkuvoimaa ja energiaa. 

Prana Shakti on energiaa, joka on vastuussa kehostamme ja toiminnastamme. Prana Shakti virtaa kehollisissa harjoituksissa ja rentoutumisessa.

Chitta Shakti on energiaa, joka on vastuussa mielestä ja mielen toiminnoista. Chitta Shakti virtaa meditaatiossa.

Atma Shakti on sielu, henki. Sanotaan, että kun Prana Shakti ja Chitta Shakti ovat tasapainossa, Atma Shakti pääsee virtaamaan.
Kundaliini on uinuvaa energiaa, joka lepää selkärangan juurella. Se on kuin kierteellä lepäilevä käärme, joka odottaa vapautumistaan. Käytännössä kundaliinienergia on virtaamaton elämänenergia, uinuva shakti. Tätä kutsutaan mös nimellä kundaliinishakti.

Kun kundaliinienergia herää, se nousee alhaalta ylös selkärankaa pitkin kruunuun ja yhdistyy siellä Shivan, maskuliinin, kanssa.

Koshat viittaavat kehomme eri tasoihin. Energeettisen fysiologian mukaan meillä on jopa viisi eri "kehoa" (joissain opeissa enemmänkin). Näillä viidellä tasolla koemme elämän kokonaisuudessaan.

Viisi kehoa ovat:
  • Annamaya Kosha, fyysinen keho - tasapainotetaan kehollisilla harjoituksilla, pitämällä huolta kehosta, levosta
  • Pranamaya Kosha, energeettinen keho - tasapainotetaan hengityksellä
  • Manomaya Kosha, johon kuuluu tunteet, mieli, ajatukset, alitajunta, aistit - tasapainotetaan tunnetyöskentelyllä, meditaatiolla
  • Vijnamaya Kosha, johon kuuluu järki, logiikka, tieto sekä ego, tasapainotetaan esimerkiksi filosofisten tekstien opiskelulla, terapialla, valmennuksella
  • Anandamaya Kosha, eli autuus, onni, rauha - saavutetaan tasapainottamalla kaikki aiemmat tasot sekä harjoittamalla esimerkiksi karmajoogaa
Tämä lista mahdollisesti päivittyy ajan kuluessa, kerro jos sua askarruttaa jokin termi niin lisään sen listaan!
Created with